Zamilujte sa aj vy do exotického ovocia plného šťavy a sviežosti. Toto leto ochutnajte nielen populárne mango či avokádo, ale siahnite aj po kaki alebo granadille. Rozšírte svoj obzor a doprajte si lahodné ovocie v akejkoľvek podobe.
Avokádo
Začali ho pestovať údajne v Mexiku, v súčasnosti ho pozná väčšina sveta. Okrem toho, že je vynikajúce na domáce pleťové masky skvelo chutí aj v surovom stave. Avokádo je bohaté na vitamíny E, K, A, C a B. Obsahuje minerály vrátane vápnika a železa, navyše sa v ňom nachádzajú tiež kyseliny listovú a pantoténovú. Nielenže pleť čistí, ale pravidelnejšou konzumáciou vyživí nervové bunky a mozog.
Poznáte tri základné druhy avokáda, a to:
– západoindické avokádo s hladkou šupkou a veľkým jadrom,
– mexické avokádo s tenkou šupkou a so zvýšeným obsahom tuku,
– guatemalské avokádo s drsným povrchom.
Mango
Indovia začali pestovať vysoké stromy dorastajúce až do tridsiatich metrov, z ktorého oberali mango bohaté na vitamíny a minerály (sodík, horčík a iné). Vyváža sa vo veľkom do zahraničia a nechýba ani v našich obchodoch. Najčastejšie sa používa ako prímes do osviežujúcich drinkov alebo krémov, no obohacuje tiež ovocné šaláty a marinády. Ak ste doteraz využívali mango iba spomenutými spôsobmi, je čas na experimenty – vynikajúco totiž dopĺňa ryby a hydinu, takže sa smelo vrhnite do skúšania nových receptov.
Papája
Sladká chuť papáje mnohým pripomína melón, a preto sa často primiešava do šalátov. Dužina sa ale dá mixovať či dokonca zavárať. Papája je taktiež skvelá v kombinácii so šľahačkou. Možno neviete, že obsahuje cenný a pre nás mimoriadne dôležitý lykopén považovaný za najsilnejší antioxidant. Skrýva v sebe tiež mangán, meď, vápnik a viaceré vitamíny.
Granadilla
Granadillu, pochádzajúcu z Kolumbie, okrem nápojov nájdeme aj v niektorých jogurtoch, džemoch alebo zmrzlinách, dužina sa často konzumuje samostatne. Okrem lahodnej chuti vám pomôže pri redukčných diétach a zásobí telo minerálmi. Doprajte si ju preto pokojne aj vy.
Kaki
Kaki, plod podobný rajčine, patrí k najstarším v Ázii. Konzumácia kaki okrem iného podporuje žalúdočnú flóru. Dodáva tiež do nášho organizmu železo, fosfor a draslík. Zvykne sa servírovať samostatne alebo s likérom, prípadne so šľahačkou.
Ak vás omrzela tradičná káva alebo vám nechutí, náhradou môžu byť jedinečné pražené semená kaki.
Napísala: Zuzana Šusterová
FOTO: freedigitalphotos.net
Tágy: avokádo, exotické ovocie, ovocie