Kto by ho nepoznal? Malé čierne guličky, ktoré po rozhryzení spôsobujú doslova šoky z výraznej chuti. Čierne korenie je typické pre svoju štipľavosť a práve vďaka nej sú naše pokrmy také neodolateľné a správne dochutené.
Jeho domov je v Indii
India je známa tým, že vyváža do sveta množstvo korenín, bez ktorých by bolo varenie úplne stratené. Gastronómia si zakladá práve na týchto nevšedných chutiach, ktoré pomáhajú docieliť požadovanú príchuť jedál. Aj čierne korenie pochádza z Indie. Dorastá do výšky 10 metrov. Subtropické podnebie a podmienky sú preňho ideálne. Ker obľubuje suchú pôdu, slnko a teplo. Plody sa trhajú a sušia na slnku.
Vitamínová bomba v malej čiernej guľke
Čierne korenie obsahuje veľa bielkovín, vlákniny, vápnika, železa, horčíka, fosforu, zinku, medi, selénu, draslíka, omega 3 a 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K a tiež kyselinu listovú. Vo zvýšenej miere aj sacharidy, tuk a vodu.
Bojuje proti chrípke
Trápi vás chrípka alebo nachladnutie? Možno vám to bude pripadať čudné, ale pripravte si čaj z čierneho mletého korenia. Stačí malá kávová lyžička štipľavého prášku, 2 dcl vriacej vody a šupnite to do seba. Uvidíte, ako rýchlo sa choroby zbavíte. Čaj odstráni bolesť, bacilov a navyše uľaví aj vášmu brušku, pretože vás zbaví plynatosti. Vaša domáca lekáreň.
Prísada do každého slaného jedla
Či už malé čierne korenie, alebo to nové, oboje sa hodia do prípravy akýchkoľvek slaných jedál. Dochutia polievky, prívarky, omáčky, zemiaky, mäso. Po uvarení sa ale odporúča odstrániť ho z hotových jedál, pretože jeho rozhryznutie je veľmi nepríjemné. Vyhýbať by sa mu mali najmä budúce mamičky a ľudia, ktorých trápi vysoký krvný tlak. Čierne korenie ho totiž výrazne zvyšuje, a preto ho využívajú najmä ľudia s nízkym krvným tlakom.
Podporte si vďaka čiernemu koreniu svoju imunitu, upokojte nervový systém a dokonca sa môžete zbaviť aj migrény. Korenie je močopudné, čiže prečisťuje naše telo zvnútra a odvodňuje ho. Trápia vás studené končatiny? Čierny zázrak je liek aj na tento problém.
FOTO: pexels.com