Máte chuť na dobré kuracie mäsko, no všetky recepty už poznáte a hľadáte niečo naozaj lahodné? Ste na správnej adrese! Dobrú chuť.
Kuracie stehná & šalvia
– štyri kuracie stehná, 1 až 2 vetvičky šalvie, čierne korenie, soľ, tuk na smaženie
Tuk na smaženie rozohrejte, stehná opláchnite a osušte. Šalviu podľa potreby opláchnite, osušte a lístky otrhajte. Pomocou prstov opatrne uvoľnite kožu na stehnách a vložte pod ňu lístky šalvie. Posoľte a posypte čiernym korením. Takto pripravené mäsko vložte na panvicu do rozpáleného tuku a smažte asi tak pätnásť minút aby bola koža zlatistá a mäso nebolo surové.
Podávajte so šalátom zo zeleniny, zemiakmi alebo podľa vlastnej chuti.
Indické kuracie prsia
– 2 strúčiky cesnaku, 20 g čerstvého zázvoru, 1 kávová lyžička mletého kardamónu, 2 kávové lyžičky karí korenia, šťava z polovice citróna, 2 kuracie prsia s kosťou (každé s váhou približne 350 g), polievková lyžica masla, polievková lyžica oleja
Rúru predhrejte na 220°C. Strúčiky cesnaku ošúpte, zázvor oškrabte škrabkou na zemiaky. Nakrájajte najemno a zmiešajte s kávovou lyžičkou soli, kardamónom, karí a šťavou. Kuracie prsia opláchnite, posypte soľou a mletým čiernym korením. Prstami opatrne uvoľnite kožu a pod ňou potrite mäso pripravenou zmesou korenia. Preložte na polovicu alebo zarolujte. Maslo a olej zahrejte, mäso dajte kožou navrch do pekáčika a prelejte ho rozliatym maslom a olejom. Pečte asi 30 minút, počas pečenia niekoľkokrát podlejte výpekom.
Hotové mäso vykostite, nakrájajte a podľa chuti posypte najemno nakrájaným koriandrom a nastrúhanou citrónovou kôrou. Vňať koriandra býva bežne na predaj, no ak sa vám ju nepodarí zohnať posypte plátky kuraťa petržlenovou vňaťou.
Kuracie krídelká
– 1 kg kuracích krídelko, 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu, 3 polievkové lyžice sherry, 4 polievkové lyžice vody, 1 polievková lyžica medu, 3 polievkové lyžice arašidového oleja
– DIP: 1 zrelé mango ošúpané a bez kôstky, 2 polievkové lyžice čili omáčky, 2 polievkové lyžice lístkov medovky, 1 kávová lyžička citrónovej šťavy
Rúru rozohrejte na 220°C. Krídelká dobre opláchnite, osušte a potrite zmesou soli a čierneho korenia. V miske dobre premiešajte škrob, sherry, vodu, med a olej. Krídelká rozložte na plech vyloženým papierom na pečenie a štetcom potrite pripravenou marinádou. Pečte asi 30 minút pričom krídelká často otáčajte a ďalej natierajte.
Dužinu manga nakrájajte na drobné kocky. Dajte do misky a pridajte čili omáčku, medovku aj citrónovú šťavu. Premiešajte a dochuťte soľou. Krídelká podávajte s mangovým dipom, doplňte pečivom alebo šalátom, podľa chuti.
Napísala: Zuzana Šusterová
FOTO: freedigitalphotos.net
Tágy: kuracie mäso, kuracie špeciality, recepty