V dnešnom rýchlom svete, kde sa každý len niekam ponáhľa a za niečím naháňa, zabúdame myslieť sami na seba. V spleti dodržiavania termínov a v zavalení papierov, opomíname sa pravidelne stravovať a dodržiavať pitný režim. O konzumovaní zdravých potravín ani nehovoriac. Ak nastanú zdravotné problémy, niet sa čomu veľmi diviť. Telo len dáva najavo svoju nespokojnosť, nepohodlie a dvíha varovný prst, že niečo sa musí zmeniť.
Najčastejšie vznikajú problémy s trávením. Raňajky väčšinou nestíhate, lebo treba vychystať deti do školy a prísť včas do práce. Obedné jedlo do seba len rýchlo nahádžete a ponáhľate sa naspäť do kancelárie za počítač. Prípadne obedovať vôbec nestihnete. A večer už nejete tiež, lebo predsa nechcete pribrať. Ale z čoho má vaše telo fungovať? Potrebujete energiu, aby ste mohli myslieť. Váš žalúdok je takmer celý deň prázdny, nemá čo spracovávať. A keď už aj si nejaké jedlo dáte, zaťažíte črevá, že tie potom nevedia, čo majú robiť s enormným množstvom potravy. Potom sa čudujete, že trpíte zápchou, netrávi vám či vznikajú žalúdočné vredy.
Ľanové semená
V prvom rade by ste sa mali sústrediť na pravidelný prísun potravy. Ak ste na to neboli zvyknutý, aj tento zdanlivo jednoduchý krok môže byť náročný. Doprajte si menšie porcie jedla ale pravidelne.
Ak trpíte žalúdočnými ťažkosťami, do každého jedla si pridajte ľanové semiačka. Pomôžu vám v črevách rýchlejšie jedlo spracovať a vás nebude nadúvať. Ľanové semená obsahujú 42 % tukov a 28 % vlákniny a sú vynikajúcim zdrojom omega – 3 mastnej kyseliny a lignanov. Všetky tieto zložky napomáhajú k udržaniu si pevného zdravia.
Okrem toho, že semená majú blahodárne účinky na fungovanie zažívacieho traktu, je ideálnym liekom proti rakovine. Semená obsahujú dôležité látky, ktoré sa nazývajú fosfatidy a lipoproteíny. Práve tieto esenciálne zložky pôsobia priaznivo na nádorové ochorenia. Je dokázané, že chorým podávané tieto látky, sa nádory výrazne zmenšili. Pacienti, ktorí trpia anémiou, by mali tiež siahnuť po tomto výbornom doplnku stravy.
Ľanové semiačka pridávajte do každého pokrmu. Samozrejme surové, tepelne ich neupravujte. Teplom sa z nich stratia všetky dôležité látky. Môžete ich jesť len tak s chlebom a maslom, pridajte ich do pomazánok, praženice, obaľte v nich rezne alebo pridajte do ryže. Ich chuť budete cítiť len veľmi málo a nebudú vám pri konzumácii prekážať.
Prevencia je lepšia, ako riešiť už vzniknutý problém. Semiačka sú ideálnou zbraňou, ako sa vyhnúť liekom.
FOTO: google.com
Tágy: ľan, ľanové semená, ľanové semienka