Mnohí páni sú nešťastní z priberania, ktoré prichádza automaticky už po tridsiatke. Nech robíme, čo robíme, kíl navyše sa zbavujeme len veľmi náročne. Priberanie často spôsobujú aj cukry, ktoré dennodenne prijímame v potrave, či si potraviny a nápoje ešte prisládzame repným cukrom.
Ak sa v tele nachádza viac cukru, ako sme schopní momentálne spotrebovať, kvôli medziproduktu metabolizmu zvanému acetylkoenzým A sa cukry menia na tuky a tie sa ukladajú ako energetická zásoba. A práve tuky sú tým, čoho sa takmer každý z nás snaží zbaviť. Sladkú chuť potravy či nápojov dokážeme docieliť aj iným sladidlom, ktoré na rozdiel od repného či trstinového cukru neobsahuje žiadne kalórie. Stévia je sladký zázrak, ktorý môže pomôcť aj vám.
Stévia cukrová sa na sladenie používa už stovky rokov. Európska únia ju však ako sladidlo schválila až v roku 2011. V súčasnosti sa preto aj k nám dostáva ako veľký hit, ktorý si postupne získava obľubu v slovenských domácnostiach. Len jeden lístok stévie pridaný do čaju či iného nápoja dokáže vytvoriť sladkú chuť, ktorá nášmu telu nijakým spôsobom neuškodí. Lístky stévie obsahujú glykozidy steviolu, ktoré spôsobujú, že stévia je až 300-krát sladšia ako cukrová repa. Sladkú chuť najviac vyťažíte z vysušených lístkov, ktoré obsahujú približne 6-8% glykozidov.
Okrem sladkej chute bez kalórií má stévia aj ďalšie účinky, ktoré priaznivo pôsobia na naše zdravie. Stévia podporuje funkciu pankreasu a bráni páleniu „záhy“, ktoré trápi mnoho mužov. Lístky stévie znižujú chuť na nikotín či alkohol a podporujú celkovú efektivitu organizmu. Stévia pôsobí ako prevencia vysokého krvného tlaku či dokáže skvalitniť zloženie svalovej hmoty. Stévia cukrová je vhodná aj pre diabetikov, ktorí si pri sladení touto rastlinkou nemusia dávať pozor na hodnotu inzulínu, keďže nezvyšuje hodnotu cukru v krvi.
FOTO: google.com
Tágy: bezkalorické sladidlo, sladidlo, stévia