Máte radi svieže letné šaláty, ktoré zasýtia hlad a dodajú telu energiu a dávku vitamínov? Inšpirujte sa niekoľkými receptami na letné zeleninové šaláty.
Fazuľkový šalát
Základnou ingredienciou tohto šalátu je svieža zelená fazuľka, ktorú je nutné pred prípravou šalátu uvariť, prípadne spariť, a následne vychladiť. Potom ju nakrájame približne na štvrtinky a prisypeme do misky. Do nej postupne pridávame nakrájanú uhorku, rozpolené cherry paradajky, zaváranú kukuricu a na drobno nakrájanú sviežu cibuľku aj s vňaťou. Zaujímavú chuť šalátu dodajú jemné plátky baranieho rohu a kto má rád exotiku, môže do šalátu pridať avokádo, ktoré sa k tejto kombinácií veľmi hodí. Zálievku šalátu si pripravte aspoň polhodinku pred jeho prípravou. Pozostáva zo šťavy z limetky alebo citróna a približne piatich lyžíc panenského olivového oleja. Do zmesi pridáme nadrobno nasekanú šalotku, ktorá dodá dipu ostrejšiu, ale stále jemnú chuť.
Farebný záhradný šalát
Hlavnou ingredienciou nasledujúceho šalátu je zelenina, ktorú nájdeme takmer v každej záhrade – mrkva. Nakrájanú ju spolu s hráškom a fazuľkami asi 4 minúty povaríme vo vriacej vode, následne premyje v ľadovej vode, čím sa zachová krásna farba zeleniny. Medzi tým si pripravíme zálievku z citrónovej šťavy, olivového oleja, niekoľkých kvapiek jablčného octu, pretlačeného cesnaku, soli a korenia. Zmes dobre rozmiešame tak, aby všetky chute splynuli do jednej. Zálievku následne vylejeme na vychladnutú zeleninu a šalát necháme približne hodinu odstáť.
Šalát a la lasagne
Zeleninový šalát môže vyzerať aj netradične. Olúpanú cuketu spolu s mrkvou asi 10 až 15 minút povaríme. Následne oba typy zeleniny nakrájame na jemné pásiky, napr. pomocou škrabky na zemiaky. Do misky na zapekanie následne ukladáme vrstvy plátkov cukety, na to vrstvu nadrobno nakrájanej červenej cibuľky, vrstvu plátkov mrkvy, opäť cibuľky a vrstvu listového šalátu. Takto pokračujeme až kým nevyplníme celú misku alebo nespotrebujeme všetky suroviny. Takéto zeleninové lasagne polejeme dipom z olivového oleja, citróna a horčice a necháme v chladničke odstáť približne 12 hodín. Porcujeme rovnako ako lasagne.
FOTO: freedigitalphotos.net
Tágy: leto, zelenina, zeleninové šaláty