Hľadáte nejaký zaujímavý recept, novú chuť? Pozrite si tieto recepty!
Polievka s kokosovým mliekom
350 ml kokosového mlieka
1 kg tekvice hokaido
1 lyžica červenej karí pasty
1 liter kuracieho vývaru (ale môže byť aj zeleninový)
1 čili paprička
Tekvicu dôkladne umyte, rozkrojte a zbavte jadierok. Dužinu aj so šupou nakrájajte na rovnako veľké kúsky. Do hrnca dajte karí pastu a ohrievajte ju za stáleho miešania asi minútu. Pridajte tekvicu, podlejte vývarom a varte do zmäknutia asi tak 15 až 20 minút. Potom polievku dohladka rozmixujte, prilejte kokosové mlieko a ohrejte na 5 minút.
Hotovú polievku podávajte s nasekanou čili papričkou.
Holandský stamppot
800 g zemiakov
500 g pikantných klobás
500 g tekvice
450 g kapusty
250 g sladkých zemiakov
3 mrkvy
2 petržleny
1 cibuľa
1 pór
½ hrnčeka masla
petržlenová vňať, olej, soľ
Zeleninu dobre očistite, nakrájajte na drobnejšie kúsky, vsypte do veľkého hrnca a zalejte vodou tak aby bola celá zaliata a nevytŕčala von. Najskôr ju prevarte, potom na miernom ohni duste asi 20 minút. Kým sa obsah hrnca dusí, v panvici zohrejte olej na ktorom opečiete klobásky. Po uplynutí 20 minút zeleninu sceďte a pridajte soľ s maslom. Podávajte s klobásou, podlejte trošku vývarom a dozdobte vňaťou.
Neodolateľné rebierka
1 kg bravčového karé s kosťou
2 lyžice oleja
1 cibuľa
1 lyžica horčice
4 guľky celého korenia
2 lyžice hladkej múky
100 ml mlieka
100 ml bieleho vína
2 lyžice masla
1 lyžica nasekaného kôpru
300 g čerstvých húb
100 ml smotany
1 lyžica octu
soľ, štipka cukru
Bravčové karé očistite, odseknite časť chrbtovej kosti a mäso nasekajte na plátky. Zľahka naklepte a osoľte, opečte po oboch stranách na rozpálenom oleji. Opečené preložte do pekáča. Vo výpeku speňte nadrobno nakrájanú cibuľu a zalejte ju asi 100 ml vody. Vmiešajte do toho horčicu, celé korenie a takto vytvorenú zmes vlejte do pekáča k mäsu. Pekáč dajte do vyhriatej rúry a pečte asi 15 minút pri 180 °C. Potom rebierka vyberte, šťavu vyduste na tuk a zaprášte hladkou múkou. Krátko orestujte a za stáleho miešania metličkou prilievajte mlieko. Dôkladne všetko rozšľahajte. Prilejte biele víno, cca 50 ml vody a ešte omáčku krátko povarte. Na masle poduste nakrájané huby s kôprom, pridajte do omáčky, trochu ešte varte. Nakoniec prilejte smotanu a ochuťte octom, soľou a cukrom.
Napísala: Zuzana Šusterová
FOTO: google.com
Tágy: polievka z kokosového mlieka, rebierka recept, recepty