Horúce letné dni sú ako stvorené na chvíle oddychu s rodinou či priateľmi pri osviežujúcom nápoji. Navyše, ovocné limonády predstavujú ideálny spôsob, ako v lete dopriať telu záplavu vitamínov.
Za lahodnými sladkými nápojmi pritom vôbec netreba chodiť ďaleko. Jednoduchý miešaný nápoj či domácu limonádu pripravíte už za pár minút aj v pohodlí domova. Využite na to vami pripravený domáci sirup a vyskúšajte niektorý z našich tipov a zahrajte sa na chvíľu na barmana aj vy.
Základ dobrej limonády – cukrový sirup
Limonády s cukrovým sirupom sú jemnejšie a chutnejšie ako tie, ktoré boli pripravené z čistého cukru.
Cukrové sirupy preto predstavujú hlavnú zložku dobrej limonády.
Príprava cukrového sirupu je jednoduchá. Základom úspechu je dodržanie pomeru cukru a vody, pričom platí, že obe ingrediencie by mali byť v rovnakom pomere.
Domáci cukrový sirup recept
Do nerezového alebo smaltovaného hrnca nasypte ½ kg trstinového cukru a zalejete 500 ml vody. Zmes za občasného miešania priveďte do varu. Nechajte vrieť približne 5 minút, pričom priebežne zberajte penu, ktorá sa tvorí na povrchu. Hotový sirup prelejete do čistej nádoby a nechajte vychladnúť. Uvedené suroviny stačia na prípravu ½ l sirupu.
Okrem klasického cukrového sirupu bez príchute, možno doma ľahko pripraviť aj jeho ochutené varianty. Základom každého ochuteného sirupu je sirup pripravený podľa základného receptu na cukrový sirup.
Kokosový cukrový sirup
Do vriaceho cukrového sirupu pridajte 80 g mletého kokosu a varte približne 2 minúty. Hotovú zmes nechajte odstáť v zakrytom hrnci pol hodiny a následne cez plátno prelejte do čistej nádoby.
Mandľový cukrový sirup
Do vriaceho cukrového sirupu pridajte 40 g najemno nasekaných mandlí. Spoločne varte 5 minút. Po odstavení nechajte odstáť v zakrytom hrnci minimálne hodinu. Hotovú zmes prelejte do čistej nádoby.
Cukrové sirupy postupne fermentujú alebo žltnú, preto je potrebné ich uchovávať v chlade, a tento proces tak čo najviac oddialiť.
Recepty na limonády s domácim sirupom
Vďaka cukrovému sirupu pripravíte lahodnú domácu limonádu už za pár minút.
Uhorková limonáda
Nakrájajte na kolieska väčšiu uhorku a zmiešajte ju v džbáne so šťavou z jedného citróna, šťavou z jednej limetky a cukrovým sirupom podľa chuti. Celú zmes zalejte minerálkou a dochuťte lístkami mäty alebo medovky.
Servírujete v pohári spolu s ľadom, kúskom citróna a lístkami mäty alebo medovky.
Kiwi limonáda
Mažiarom rozdrvte 5 ks kiwi, pridajte citrónovú šťavu, mätu, cukrový sirup a zalejete perlivou minerálkou. Všetko spolu dôkladne premiešajte a na koniec dochuťte citrónovou trávou.
Podávajte v pohári s ľadom, lístkami mäty a kúskom citrónu.
Jablkovo – žihľavová limonáda
Zmiešajte v džbáne 300 ml jablkového džúsu, 50 ml citrónovej šťavy, 80 ml žihľavového sirupu, ľad, 500 ml sódy, čerstvú žihľavu a medovku.
Servírujete v pohári s ľadom, kúskom citróna a medovkou.
Limonády bez cukrového sirupu
Chutnú domácu limonádu možno vyrobiť aj bez cukrového sirupu. Pripraviť sa však musíte na to, že jemnosť limonády možno dosiahnuť len vďaka rozpusteniu cukru pri určitej teplote. Výroba týchto limonád vyžaduje varenie, a preto je o niečo zdĺhavejšia, ako je tomu pri príprave limonád s využitím cukrového sirupu.
Levanduľovo – bazalková limonáda
V malom hrnci priveďte do varu 2 poháre vody, 1 kávovú lyžičku drvenej levandule a ½ pohára trstinového cukru. Akonáhle zmes začne dosahovať bod varu, odstavte hrniec z ohňa a pridajte do zmesi ¾ pohára na jemno nasekanej bazalky. Hrniec prikryte a nechajte zmes 10 minút odstáť. Do pripraveného džbánu medzičasom nalejte 3 poháre vody a 1 pohár citrónovej šťavy. Po uplynutí 10 minút do džbánu sceďte levanduľovo – bazalkovú zmes. Dobre premiešajte a ochutnajte. Ak je zmes málo sladká, môžete pridať med podľa chuti.
Nápoj vychlaďte a podávajte v pohári s lístkami z bazalky.
Malinovo – tymiánová limonáda
Nalejte do hrnca 1 pohár vody a pridajte 1 lyžicu cukru a vetvičku tymiánu. Zmes uveďte do varu a 10 minút povarte. Hotový odvar nechajte vychladnúť a zatiaľ cez sitko prepasírujte rozmixované maliny. Z vychladenej tymiánovej zmesi vytiahnite vetvičku byliny a zmiešajte obe zmesi dohromady. Prelejte do džbánu a dolejte 1 l vody.
Podávajte vychladené v pohári s kockami ľadu a citrónom.
Ananásová limonáda
½ pohára cukru a pohár vody priveďte za stáleho miešania na miernom ohni do varu. Varte, pokiaľ sa cukor úplne rozpustí. Následne zmes odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť. Vychladenú zmes zmiešajte vo veľkom džbáne s pohárom citrónovej šťavy, pohárom ananásového džúsu, 2 kávovými lyžičkami limetkovej šťavy a 5 pohármi čistej vody.
Podávajte vychladené v pohári s ľadom a kúskom limetky.
Lahodné limonády umocňujú letnú pohodu a ponúknu dokonalé osvieženie počas horúcich dní. Čas, potrebný na ich prípravu, zvyčajne neprekročí pár minút a potešenie, ktoré poskytnú chuťovým pohárikom, je dokonalou odmenou za trochu vynaloženého úsilia.