Nie je káva ako káva, a preto by sme mali mať z tohto sveta káv aspoň základné znalosti nech vieme, čo si vlastne chceme objednať. Či už pijete kávu celé roky alebo si ju začínate vychutnávať až teraz, názvy jednotlivých nápojov treba poznať. Tak teda dáte si doppio alebo radšej poriadne lungo?
Doppio
Doppio je prakticky espresso, teda si objednáte dvojitú dávku vody aj kávy. Nič navyše.
Macchiato
Obľúbené “makjáto” je vlastne menšie cappuccino, alebo tiež espresoo s trochou mliečnej peny. Keď nemáte veľa času na vysedávanie pri káve, zvoľte práve macchiato.
Lungo
Tento menej známy názov skrýva espresso vo väčšej šálke ktorá má od 120 ml do 150 ml. K lungu dostanete aj kanvičku s horúcou vodou aby ste si ju mohli dolievať podľa vastnej chuti. Len málokde vám lungo zalejú za vás, resp. by to bolo nesprávne.
Cappuccino a mocaccino
Počas prípravy cappuccina sa najskôr pripraví lahodná mliečna pena, a potom espresso. Do šálky sa ale najprv leje espresso a až potom pena. Správne by ste mali dostať 30 ml espressa, 30 ml mlieka a približne 2 centimetre mliečnej peny. Mocaccino je cappuccino, do ktorého sa pridá aj čokoládový sirup. Je tak sladšie a mierne utláča príchuť kávy.
Ristretto a espresso
Ristretto je najsilnejší espresso nápoj pri ktorom sa použije deväť gramov kávy a asi 15 ml vody. Espresso je malá, tiež pomerne silná káva pripravená z deviatich gramov kávy, no zaleje sa až 30 ml vody. Espresso by štandardne malo byť nalievané do už vopred predhriatych šálok.
Ľadová káva, viedenská káva
Ľadová káva je charakteristická tým, že dostanete pohár naplnený do dvoch tretín studenou kávou, potom sa pridáva kvalitná vanilková zmrzlina a vrch sa dozdobí šľahanou smotanou. Ide teda o osviežujúcu kávu. Viedenská káva je káva majúca na vrchu šľahačku.
Caffé latté
Pohár na túto kávu by mal byť zásadne priesvitný. Leje sa vždy najprv našľahané mlieko a pena, potom espresso.
Turecká káva
Pravá turecká káva je pripravená vždy zo siedmich gramov mletej kávy a 100 ml studenej vody. To sa privedie do varu a len čo opadne pena táto káva ešte dvakrát rovnakým spôsobom prevrie. Až potom sa podáva.
Napísala: Zuzana Šusterová
FOTO: google.com
Tágy: druhy kávy, káva, macchiato