Aj vy patríte k „papkáčom“, ktorí jednoducho potrebujú mať mäso v žalúdku každý deň? Výborná náhrada mäsa, ktorú má rád každý chlap, je napríklad karfiol. Keď sa vypraží a podáva s hranolkami a s tatárskou omáčkou, slinky sa zbiehajú skoro ako na bravčový rezeň.
Zapečený karfiol pohladí chuťové poháriky
Pokiaľ máte chuť na niečo jemné a skutočne chutné, neodsúďte toto jedlo vopred. Zapečený karfiol je super – obzvlášť, keď sme už prejedení s mäsom a chceme vyskúšať čosi iné. Prípravu a pečenie zvládne každý a chutný obed alebo večera bude za štyridsať minút na stole. Potrebujete iba pár surovín. Spomínaný karfiol, štyri vajíčka, jednu kyslú smotanu, jednu smotanu na varenie, soľ, olej, strúhanku a kto chce, môže pridať aj syr na postrúhanie alebo trochu šunkovej salámy.
Krátko predvarte, pokrájajte, všetko spolu zmiešajte a dajte upiecť
Postup vyzerá asi takto: karfiol očistite od listov a jednotlivé „ružičky“popredeľujte na kúsky, aby sa zmestili do hrnca. Počkajte, kým voda zovrie, osoľte ju a 10 minút povarte. Tento čas stačí na to, aby zelenina zmäkla. Predvarený karfiol sa po zliatí vody nakrája na malé kúsky a vloží sa na vymastenú a strúhankou obalenú zapekaciu misu. V druhej miske si zvlášť pripravte a zmiešajte spolu vajíčka, smotany, soľ a niekto zvykne aj trochu krupice na zahustenie. Do vytvorenej zmesy môžete pridať na kúsky nakrájanú šunku, cesnak alebo rôzne iné koreniny podľa chuti.
Dobre zamiešajte a opatrne prelejte na nachystaný karfiol. Pekáč sa krásne naplnil a už teraz to vyzerá luxusne. Povrch môžete ešte raz posypať strúhankou a kto chce, môže navrch nastrúhať syr pre ešte lepšiu a jemnejšiu chuť.
Tadá! Vyzerá to úžasne!
Pekáč vložte do rúry, ktorú ste predtým predhriali na 180 až 200 stupňov a o pol hodinu sa môžete tešiť na výborné, ľahké, zdravé jedlo. Po vychladnutí nakrájajte na kocky a pustite sa do toho! Nepotrebujete pečivo, ani prílohu, ale tatárska omáčka alebo kyslá smotana do plusu, jeho chuť ešte viac zvýraznia a pozdvihnú. Dobrú chuť!
FOTO: pexels.com
Tágy: jedlo bez mäsa, mäso, vegetariánske jedlo