Bobuľové ovocie je naozaj super – okrem osviežujúcej chuti vám ponúkne aj bohaté množstvo vitamínov, minerálov a ďalších cenných látok. Doprajte si každý deň poriadnu dávku bobuľového ovocia aj vy, aby ste sa cítili sviežejšie a urobili niečo prospešné pre svoje zdravie.
Maliny
Maliny sú nielen bohatým zdrojom vitamínu C a vlákniny, ale do vášho tela dodajú aj železo, horčík, meď a kyselinu listovú. Okrem toho sú zdrojom antioxidantov. Najlepšie sú čerstvé napríklad z trhoviska alebo z hypermarketu, no mimo sezónu dobre padnú aj mrazené. K raňajkám si do müsli prihoďťe zopár sušených malín a uvidíte, ako sa vylepší chuť.
Brusnice
Brusnice sú nízkokalorické, plné antioxidantov a vlákniny. Samozrejme tak ako všetko bobuľovité ovocie, aj brusnice obsahujú aj vitamín C, a aj vitamín E. Azda najznámejšie sú vďaka liečbe a prevencii infekcie močových ciest (tabletky s výťažkami z brusníc, výživové doplnky nadupané brusnicami, čaje s brusnicami určené práve na tento zdravotný problém), no dokážu toho ešte viac; extra dávku brusníc si doprajte aj v prípade, že máte problémy s pečeňou, trápi vás cukrovka alebo máte hnačku.
Čučoriedky
Tak ako predošlé bobuľové ovocie, aj čučoriedky obsahujú v hojnom množstve vitamín C, ale tiež aj vitamín K, ďalej mangán, antioxidanty a veľa vlákniny. Sú taktiež nízkokalorické, čiže sa hodia na večeru i na raňajky (napríklad ich vhoďte do čistého bieleho jogurtu). Ich konzumáciou predchádzate srdcovému infarktu a posilňujete svoju pamäť. Dopriať si ich môžete aj v prípade, že máte nariadenú histamínovú diétu.
Acai
Bobule acai si už aj u nás získavajú pozornosť. Acai bobule majú antioxidačné a detoxikačné účinky, obsahujú vlákninu a fytosteroly. Keď ich zaradíte do svojho jedálnička zlepšíte zdravie svojej pokožky, podporíte krvný obeh a zamedzíte vzniku krvných zrazenín. Čistia náš tráviaci systém a v neposlednom rade udržiavajú cholesterol v správnych hodnotách.
Napísala: Zuzana Šusterová
FOTO: freedigitalphotos.net
Tágy: Acai, bobuľové ovocie, čučoriedky