Netušíte o čom je reč? O kyseline folovej. Nič? Hovoríme o vitamíne B9. Ešte stále nič? Kyselina listová vám niečo hovorí? Pravdepodobne ste o nej počuli v súvislosti s tehotnými ženami, u ktorých sa na jej zvýšený príjem kladie mimoriadny dôraz. Strážiť by sme si ju ale mali všetci bez výnimky. Prečo?
Vyplavuje sa z tela
Kyselina listová patrí do skupiny vitamínov B, ktoré sa vyznačujú svojou rozpustnosťou vo vode. Ich prebytok sa z tela jednoducho vyplavuje. Telo si ich nedokáže nijako produkovať ani ukladať do zásoby. Dostatočný príjem týchto vitamínov je preto dôležitý každý jeden deň a nedostatok sa prejavuje veľmi rýchlo.
Život by bez nej nebol možný
Kyselina listová nedostala pomenovanie “vitamín života” len tak pre nič za nič. Je nevyhnutná pre syntézu nukleových kyselín, ktoré tvoria základ každej jednej bunky nášho tela. Delenie a rast buniek by bez nej jednoducho nebol možný. Uplatňuje sa aj pri syntéze bielkovín. Z hľadiska zdravia je najdôležitejšia pri tvorbe červených krviniek a správnom vývine mozgu a nervovej sústavy.
Dôsledky nedostatku môžu byť fatálne
Nie je náhoda, že príjem kyseliny listovej sa mimoriadne sleduje práve v populácii tehotných žien. Jej nedostatok môže mať totiž pre vyvíjajúci sa plod doslova fatálne dôsledky. Okrem deformácií neurálnej trubice a nesprávneho vývinu mozgu, hrozia aj rázštepy pery a podnebia, potrat alebo predčasný pôrod. Nízky príjem tohto dôležitého vitamínu sa v bežnej populácii najčastejšie spája so vznikom anémie, ale aj s vyšším rizikom kardiovaskulárnych ochorení, mŕtvice a Alzheimerovej choroby. Jej nedostatok sa veľmi rýchlo prejaví únavou, šedivením vlasov, vredmi a opuchmi ústnej dutiny, oslabením imunity a tráviacimi ťažkosťami.
Postačuje správna strava
Na trhu je množstvo výživových doplnkov s obsahom kyseliny listovej. Ich užívanie sa však odporúča len rizikovým skupinám, konkrétne napríklad tehotným ženám, celiatikom alebo alkoholikom. Väčšine populácie postačuje zdravá a pestrá strava. Ktoré potraviny patria k mimoriadne vzácnym zdrojom tohto nevyhnutného vitamínu? Samozrejme, listová zelenina, ale aj paradajky, reďkvičky a brokolica. Z ovocia dajte prednosť melónu, malinám, čučoriedkam a banánom. Bohaté na kyselinu listovú sú však aj strukoviny, vajcia, celozrnné obilniny a orechy.
FOTO: pexels.com