Tipy pre chutné mäso
Plátky mäsa marinujte deň alebo niekoľko hodín pred grilovačkou. Ideálne sú marinády s prídavkami oleja, suchých vín, citrusových štiav tymianu a korenia. Naopak rybie mäso sa nesmie marinovať viac ako 2 hodiny. Mriežka s hrubým úpletom alebo alobal sú ideálnym riešením pri rybacom mäse a grilovanie so zavretým poklopom prinesie mäsku dokonalú chrumkavosť.
Marinády a dressingy ako základ
Pri každej grilovačke by sa nemalo zabúdať na marinády alebo dressingy . Klasický kečup alebo horčica sú síce zaužívané ale z našej grilovačky nám to dokonalý kulinársky zážitok neprinesie. Môžeme sa stretnúť s rôznymi druhmi marinád alebo dresingov, ktoré si môžete kúpiť niekde v supermarkete alebo si ich môžete so štipkou inšpirácie a množstvom receptov pripraviť aj samy.
Ako dlho grilovať?
Každé mäso je rozdielne a je všeobecne známe že grilovať kuracie mäsko je o inom ako grilovať bravčové, preto by sme mali aspoň zbežne vedieť aký čas grilovania je ideálny. Bravčové a hovädzie mäso grilujeme cca 15-20 minút, pričom hovädzie môžeme na grile nechať o niečo dlhšie. Kuracie mäso by sa malo grilovať okolo 15-18 minút a ryby potrebujú k chutnému ugrilovaniu sa asi 8-10 minút.
Ostatné rady
Ak chcete aby vaša letná grilovačka bola pre vašich priateľov jedinečná a autentická skúste do rozpáleného uhlia pridať pár byliniek ktoré vašu záhradu prevoňajú a naladia ju na tú správnu vlnu. Ak budú súčasťou grilovačky okrem vašich priateľov aj ich ratolesti, spestrite grilované špecialitky farebnou zeleninou a farebnými doplnkami, či už slamkami alebo servítkami. Ak sa chystáte pripravovať pokrmy ako ražniči a pokrmy na ihle pričom po ruke máte iba drevené špajdle, nezabudnite ich namočiť pred grilovaním do studenej vody. Pi obracaní mäsa nikdy nepoužívajte vidličku! Mäso tak pripravíte o veľké množstvo šťavy, čím ho následne negrilujete ale sušíte.
Napísala: Lucia Šariková
FOTO: freedigitalphotos.net
Tágy: grilovačka, grilovanie, mäso