Ešte ste neochutnali zubáča? Nielen milovníci rýb zbožňujú práve túto rybu, ale zubáčovi hravo podľahnú aj tí, ktorí ryby jedia len výnimočne. Každého totiž očarí pevné mäsko neutrálnej chuti, ktoré sa rozplýva na jazyku. Ak holdujete rybačkám je najvyšší čas uloviť konečne krásneho zubáča!
Predátor sladkých vôd
Zubáč je šedá, miestami jemne dozelena sfarbená ryba, ktorá má okrem malých zubov aj tzv. “psie zuby”. Okrem tejto malej zvláštnosti má aj 2 chrbtové plutvy. Priemerne ulovíte zubáča asi jeden meter dlhého s váhou okolo osem kíl, no nájsť sa dá aj väčší.
Jeho pôvod siaha do vôd Dunaja a Volgy, odkiaľ sa postupne dostal do celej Európy. Nekvalitná voda ho vôbec neláka, obýva priestranné rieky s čistejšou vodou ktorá má dostatok kyslíka. Radšej má miernejší prúd, divokosť nie je pre neho.
Cenný úlovok
Nie každý má fotku so zubáčom, takže ak sa vám podarí chytiť ho šup s fotografiou na sociálne siete. Keďže ho môžete nájsť aj v hlbších vodách aj v plytčinách, je náročnejší na lov lebo sa ťažko určuje jeho teritórium. Skúsení rybári však vedia, že sa oplatia rôzne návnady – osvedčili sa napríklad malé rybky. Samozrejmosťou je trpezlivosť.
Jedinečná pochúťka
Pokiaľ ste už mali na tanieri zubáča viete, že mäsko vyznačuje pevnou konzistenciou a neutrálnou chuťou. Hodí sa nielen do polievok ktorým dodáva neopakovateľnú chuť, ale vynikne aj na grile. Vhodné sú marinády aj hotové korenia, tu nemáte čo pokaziť. Mnohí zubáča pečú, aby mohli experimentovať s korením.
Na zubáčovi si skrátka každý pochutná. Ako prílohu zvoľte ľahkú zeleninku (tepelne neupravenú) a nezabudnite na biele víno. Hodí sa svieži šalát z paradajok a šalátových uhoriek, ktorý je rýchlo hotový a chutí skvelo.
Napísala: Zuzana Šusterová
FOTO: google.com
Tágy: delikatesa, ryba, zubáč