Rum patrí medzi veľmi starý a tradičný alkoholický nápoj. Dalo sa by sa preto rovnako ako v prípade whisky očakávať, že má štandardizovaný výrobný postup. To však neplatí, až na jednu výnimku. Jednotlivé značky rumov majú spoločnú základnú surovinu – cukrovú trstinu a konkrétne kroky výroby sú už individuálne. Preto majú rôzne rumy často výrazne odlišné chute. Ako si pre seba vybrať naozaj kvalitný rum?
Zo všetkého najdôležitejšie je kupovať pravý rum, a nie jeho napodobneniny. Na etikete preto musí byť jasne uvedené, že sa jedná o pravý rum z cukrovej trstiny. Žiaden um, run či tuzemák rumom ani zďaleka nie je.
Ujasnite si dôvod, prečo chcete piť rum a jeho konečné použitie
Ďalšími krokmi pri výbere vhodného rumu by mal byť najmä spôsob jeho pitia. Či chcete rum použiť na prípravu miešaných nápojov, chcete si iba vypiť, alebo naopak, mať z pohárika obrovský pôžitok. Ako rumy do nápojov sú vhodné spravidla svetlé rumy nesúce označenie na etikete Carta Blanco. Ideálny je napríklad rum Baccardi, prípadne Saint James.
Ako náhrada bežného alkoholu, ktorý sa pije s cieľom opiť sa, je ideálny zlatý rum. Ten je na zahraničných výrobkoch označovaný ako Gold Label, prípadne Carta Oro. Takýto rum má zlatistú farbu, ktorú získava od pridávaného karamelu. Jeho chuť nie je zo začiatku výrazná, avšak z dôvodu vyššieho obsahu alkoholu začne byť v poslednej fáze naozaj ostrá.
Tú najvyššiu kvalitu medzi rumami predstavujú tmavé rumy – Black Label alebo Carta Negro. Na každej fľaši by ste mali bezpodmienečne nájsť údaj o veku alkoholu, ktorý by sa mal pohybovať okolo desať až pätnásť rokov. Tmavý rum je určený skôr na vychutnanie, a preto by ste rozhodne za jeden večer nemali vypiť viac ako dva-tri poháriky. Napriek jeho kvalite sú niektoré typy aj u nás relatívne cenovo dostupné. Napríklad tmavé rumy značky Diplomatico či Maunt Grey zoženie už za cenu okolo 30 eur za 0,7l. Tie vôbec najkvalitnejšie rumy nesú označenie Agricole. Pre zaujímavosť uvedieme, že väčšinou sa vyrábajú na ostrove Martinik, a to rokmi overenými metódami.
Reklamný článok
Tágy: biely rum, kvalitné rumy, tmavý rum